Skip to main content

Βοτουλινική Τοξίνη – Το θαύμα της εξαφάνισης των ρυτίδων

Η δερματολόγος Dr Αναστασία Τζούμα έχει εκπαιδευτεί στις θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου με βοτουλινική τοξίνη στο Esthetic Skin Institute της Νέας Υόρκης, το καλύτερο κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης στις ΗΠΑ.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μια πρωτεΐνη που ξεκουράζει τους μυς του προσώπου. Πρόκειται για την καλύτερη θεραπεία πρόληψης και διόρθωσης των ρυτίδων.

– Πώς δρα η βοτουλινική τοξίνη;

Καθώς η δραστική ουσία εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας τους. Περιορίζει τις αντιδράσεις τους με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώνουν. Δεν μπορούν να συσπαστούν έντονα και άρα δεν μπορούν να δημιουργήσουν ρυτίδες. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματιστεί οδηγεί με τη δράση της στην σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους.

– Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται η βοτουλινική τοξίνη;

Η βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται στην περιοχή του μετώπου. Στο μεσόφρυο, στις γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας), στο λαιμό και κατά μήκος της γραμμής της κάτω γνάθου. Επίσης διορθώνει τις λεπτές ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο και τη μύτη. Με διάσπαρτες μικρές επιφανειακές εγχύσεις (mesobotox) χρησιμοποιείται στις παρειές για την διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων που φαίνονται κυρίως στα πολύ ξηρά και αφυδατωμένα πρόσωπα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όσο ένα face lift.

– Αφορά όλες τις ρυτίδες;

Υπάρχουν δύο είδη ρυτίδων:

  • Οι δυναμικές. Είναι οι ρυτίδες που προκαλούνται όταν το δέρμα διπλώνει κατά τη σύσπαση των μυών στη διάρκεια της έκφρασης. Τότε σχηματίζονται οι ρυτίδες γέλιου και συνοφρύωσης. Καθώς και οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, τις οποίες μπορεί να λειάνει αποτελεσματικά το Μπότοξ
  • Οι στατικές. Είναι οι ρυτίδες που οφείλονται στη γήρανση, στην απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου και στην υποχώρηση της δερματικής συνοχής.

Το μπότοξ δηλαδή η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων στο άνω τμήμα του προσώπου. Είναι κατάλληλο δηλαδή για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Δεν ενδείκνυται για τις στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρανσης και χαλάρωσης της επιδερμίδας. Ωστόσο οδηγεί στην προοδευτική αλλά όχι άμεση βελτίωση τους.

– Ποια είναι η διαδικασία;

Η εφαρμογή είναι απλή, διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι σχεδόν ανώδυνη και συνίσταται στην έγχυση μικρών ποσοτήτων αραιωμένου διαλύματος εντός των υποκείμενων μυών έτσι ώστε να προκληθεί η χαλάρωση τους. Οι βελονίτσες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές κάνοντας την θεραπεία πολύ καλά ανεκτή χωρίς την ανάγκη αναισθητικής κρέμας. Η Dr Αναστασία Τζούμα καθώς και οι εξειδικευμένοι ιατροί της Tzouma Clinic σχεδιάζουν αρχικά με μεγάλη ακρίβεια τις θέσεις έγχυσης ανάλογα με την κινητικότητα των μυών και φυσικά ακολουθώντας τις προσδοκίες το ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση του διαλύματος της βοτουλινικής πρωτεΐνης στα σημεία που έχουμε από πριν σχεδιάσει. Πάντοτε κρατάμε ακριβές σχεδιάγραμμα των σημείων καθώς και των μονάδων που χρησιμοποιήσαμε για την επόμενη φορά. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εξατομικεύουμε το πρωτόκολλο της θεραπείας και να δίνουμε στον ασθενή μας σταθερά το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Σε 15 ημέρες που θα έχει γίνει η πλήρης δράση της βοτουλινικής πρωτεΐνης, δηλαδή του μποτοξ, προτείνουμε πάντα ένα επαναληπτικό δωρεάν ραντεβού επανεξέτασης για την τελειοποίηση του αποτελέσματος.

“Το επιτυχημένο μπότοξ είναι όταν ο ασθενής διατηρεί την πλήρη γκάμα της έκφρασης του προσώπου του”

DR. ANASTASIA TZOUMA
– Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10-15 λεπτά.

– Πως θα είναι το πρόσωπο μου αμέσως μετά τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του αμέσως μετά. Οι μικροί πομφοί στα σημεία έγχυσης κρατάνε συνήθως 10-15 λεπτά. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί κάποια μικρή εκχύμωση. Το μακιγιάζ επιτρέπεται κανονικά.

– Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη και πότε φαίνονται;

Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα αλλά αρχίζουν να φαίνονται τις επόμενες 3 έως 7 ημέρες. Σε 15 ημέρες που ολοκληρώνεται η πλήρης δράση του φαρμάκου γίνεται επανεξέταση για τυχόν προσθήκη κάποιας δόσης. Τα αποτελέσματα είναι η εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας. Προλαβαίνουμε να μην αποτυπωθούν μόνιμες στατικές ρυτίδες και να απαλύνουν οι πτυχώσεις στο λαιμό. Είναι εντυπωσιακή η λάμψη και η εικόνα ξεκούρασης ενός προσώπου μετά από την θεραπεία μπότοξ και οφείλεται στην ηρεμία των μυών και στην ευφορία που διακατέχει τον ασθενή.

– Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Η διάρκεια κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες ανάλογα με την περίπτωση. Μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μιας και περιορίζονται οι κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Το σημαντικό είναι ότι όσο διαρκεί το αποτέλεσμα η ρυτίδα δεν επιδεινώνεται. Παραμένει στάσιμη στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέσεις με αυτή την πρωτεΐνη δρουν ως σημαντικό μέσο πρόληψης της δημιουργίας νέων ρυτίδων.

– Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την θεραπεία;
  1. Απαγορεύεται η κατάκλιση, το σήκωμα βάρους και το σκύψιμο για 6 ώρες.
  2. Απαγορεύεται η έντονη σωματική δραστηριότητα ή παρουσία σε χώρους με έντονη ζέστη για τα επόμενα 2 ή και 3 24ωρα.
  3. Απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ και ασπιρίνης μέχρι την επόμενη ημέρα.
  4. Απαγορεύεται η τριβή στα σημεία των ενέσεων για 12 ώρες.
– Σε ποια ηλικία ξεκινάμε την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Στις νεότερες ηλικίες η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι σαν την εφαρμογή αντιηλιακού δηλαδή για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και για να προλάβουμε την εμφάνιση μόνιμων στατικών ρυτίδων. Συνήθως μετά τα 25 έτη ξεκινούν τη θεραπεία προληπτικά σε μεμονωμένες περιοχές έντονης εκφραστικότητας με μικρές μονάδες βοτουλινικής τοξίνης. Εξαρτάται βέβαια από τον τύπο του δέρματος και την εκφραστικότητα του προσώπου. Τα λεπτά και ανοιχτόχρωμα δέρματα αποκτούν νωρίτερα ρυτίδες όπως και τα πολύ εκφραστικά άτομα και κυρίως οι άντρες. Ανάλογα με την συμπεριφορά του δέρματος, προσαρμόζεται και η θεραπεία. Επιλέγουμε την ισχύ του διαλύματος, τον αριθμό των εγχύσεων και την συχνότητα επανάληψης.

– Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια της θεραπείας στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό. Γι’ αυτό και δεν προτείνουμε την εφαρμογή σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

– Υπάρχει μίνι θεραπεία;

Σίγουρα το έχετε δει, αλλά δεν το έχετε καταλάβει με την πρώτη ματιά και αυτό είναι το μυστικό της θεραπείας. Στην πραγματικότητα είναι το μίνι μπότοξ, δηλαδή μικρότερες δόσεις του φαρμάκου με μικρότερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις εφαρμογές με σκοπό να αποφύγουμε παγωμένες εκφράσεις σε νέα άτομα ή σε άτομα με μικρή εκφραστικότητα. Πάντα προηγείται αξιολόγηση από τον ιατρό γιατί δεν έχει ένδειξη σε όλους. Το αποτέλεσμα είναι απλά ένα ξεκούραστο πρόσωπο.

– Υπάρχει κίνδυνος από την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η βοτουλινική τοξίνη συνιστά υλικό εγκεκριμένο από τον FDA. Όταν οι εγχύσεις εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό όπως έναν δερματολόγο με μεγάλη εμπειρία και ειδική πιστοποιημένη εκπαίδευση και τηρείται το πρωτόκολλο με τις σωστές δοσολογίες και την κατάλληλη συχνότητα εγχύσεων, τότε τα αποτελέσματα είναι απολύτως ασφαλή.

– Υπάρχει περίπτωση να είναι το πρόσωπο μου παγωμένο και ανέκφραστο;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Ο πιστοποιημένος και εκπαιδευμένος κατάλληλα ιατρός ξέρει πολύ καλά τις δόσεις που χρειάζονται για ένα φυσικό αποτέλεσμα και οπωσδήποτε εξατομικεύονται και είναι διαφορετικές σε κάθε ασθενή. Τα σημεία και οι δόσεις έγχυσης καταγράφονται πάντα έτσι ώστε να ξέρουμε την επόμενη φορά ακριβώς τι κάναμε δίνοντας στον ασθενή μας την ασφάλεια ενός σταθερού αποτελέσματος. Το σημαντικότερο όμως είναι η φιλοσοφία του ιατρού και κατ’ επέκταση της κλινικής που θα επισκεφτούμε. Στη Τzouma Clinic κύριο μέλημά μας είναι η διατήρηση της προσωπικότητας του ασθενή και το φυσικό αποτέλεσμα. Πρόσωπα υγιή, φρέσκα και ξεκούραστα!

25+

Από αυτήν την ηλικία το μπότοξ εφαρμόζεται για να προλάβει τις ρυτίδες έκφρασης πριν δημιουργηθούν

ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΩΔΥΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟ 4-6 ΜΗΝΕΣ

You cannot copy content of this page