Skip to main content

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρονίως υποτροπιάζουσα κληρονομική, φλεγμονώδης συστηματική νόσος η οποία προσβάλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και τα εξαρτήματα του.

Η ψωρίαση προσβάλει και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως γύρω στο 20ο και 60ο έτος της ηλικίας. Προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος πολλάπλασιάζονται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ότι φυσιολογικά γιαυτό αθροίζονται και δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες.

– Ποια είναι τα στάδια της ψωρίασης;

Η λανθάνουσα ψωρίαση στην οποία υπάρχει μόνο η γενετική μεταβίβαση. Δηλαδή ασθενείς χωρίς καμία κλινική εκδήλωση οι οποίοι όμως έχουν κληρομήσει τα σχετιζόμενα γονίδια. Η υποκλινική ψωρίαση με υποκλινικές διαταραχές στο δέρμα. Η φαινοτυπική ψωρίαση με τις χαρακτηριστικές κλινικές αλλοιώσεις της νόσου.

– Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μετάπτωση της ψωρίασης;

Η μετάπτωση της νόσου από το ένα στάδιο στο άλλο. Επίσης η επιδείνωση των ψωριασικών βλαβών είναι δυνατόν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως φυσική κάκωση, φαινόμενο Koebner, φάρμακα, λοιμώξεις, ψυχικά αίτια, μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές.

– Ποια είναι η κλινική εικόνα της ψωρίασης;

Πρόκειται για ερυθηματολεπιδώδεις βλατίδες ή πλάκες διαφόρου σχήματος και μεγέθους, σαφή αφορισμό, παχέα, ξηρά και έυθρυπτα λέπια. Οι θέσεις εντοπίσεως της νόσου είναι οι αγκώνες.  Τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, η οσφυοιερά χώρα, ο ομφαλός, οι παλάμες και τα πέλματα. Επίσης και τα γεννητικά όργανα.

 

Οι συχνότερες μορφές της ψωρίασης είναι η κοινή κατά πλάκας ψωρίαση και η σταγονοειδής ψωρίαση. Oι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Τέλος μπορεί να περνούν και πολύ μεγάλα διαστήματα της ζωής τους χωρίς κλινικές εκδηλώσεις.

– Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει άλλα όργανα;

Εκτός από το δέρμα η ψωρίαση είναι μια νόσος η οποία έχει συχνά και συστηματικές αλλοιώσεις.
Αφορά κυρίως τις αρθρώσεις προκαλώντας ψωριασική αρθρίτιδα, το πεπτικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα με αυξημένη επίπωση καρδιαγγειακής νόσου , τους οφθαλμούς αλλά και τους νεφρούς.

– Προφυλακτικά μέτρα αντιμετώπισης της ψωρίασης

Ανεξάρτητα από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, είναι απαραίτητη η αποφυγή συγκεκριμένων εκλυτικών παραγόντων της νόσου, όπως αποφυγή αιθανόλης, νικοτίνης, ψυχικού stress, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία λοιμώξεων,η αποφυγή λήψεως ψωριασιογόνων φαρμάκων και κυρίως η αποφυγή εκλυτικών παραγόντων του φαινομένου Koebner.

– Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία και αν είναι επώδυνη

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Είναι ατραυματική και ανώδυνη τεχνική χάρη στην χρήση της ειδικής microcannulas καθώς και την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας σε συγκεκριμένα σημεία που προσώπου

– Ποιες είναι οι θεραπείες της ψωριάσεως;

Η τοπική θεραπεία ψωριάσεως περιλαμβάνει αρχικά εφαρμογή κερατολυτικής αγωγής η οποία απομακρύνει τα λέπια και βοηθάει στην διείσδυση των τοπικών αντιψωριασικών φαρμάκων. Οι ενυδατικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι τόσο στην έναρξη όσο και στην πορεία της θεραπείας. Φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή στην τοπική θεραπεία της ψωριάσεως είναι η ανθραλίνη και η καλσιποτριόλη ενώ η τοπική εφαρμογή κορτιζόνης πρέπει να αποφεύγεται. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δίνονται συστηματικές θεραπείες. Στην πρώτη γραμμή η ασιτρετίνη, ενναλακτικά η μεθοτρεξάτη και η κυκλοσπορίνη, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και βιολογικοί παράγοντες. Είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και η ενθάρρυνση τους να συνεχίσουν τη θεραπεία γιατί πλέον υπάρχει λύση αρκεί να συμβουλευτούν έναν έμπειρο δερματολόγο ο οποίος θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ψωρίαση.

You cannot copy content of this page