Skip to main content

Παθολογική Τριχόπτωση

Τριχόπτωση είναι η αυξημένη απώλεια μαλλιών.

Συνήθως οι περισσότεροι αναφέρουν ότι χάνουν περισσότερες τρίχες από το σύνηθες κατά το χτένισμα, το λούσιμο ή ότι βλέπουν περισσότερα μαλλιά στο πάτωμα ή στα ρούχα τους. Επίσης, αν κάποιος παρατηρήσει σημεία αραίωσης στο τριχωτό του, τότε πάλι μιλάμε για παθολογική τριχόπτωση

 

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να είναι χρόνια. Αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Για να κατανοήσουμε την έννοια της τριχόπτωσης , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες. Αριθμό που φυσιολογικά αναπληρώνει το τριχωτό μας και που αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

 

Η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η πτώση και η ανάπλαση των τριχών πραγματοποιείται κατά ένα καθορισμένο τρόπο που περιλαμβάνει τρία στάδια: το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές στάδιο. Το αναγενές στάδιο είναι το δυναμικότερο. Είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα σχηματίζεται και αναπτύσσεται. Διαρκεί 2 έως 6 χρόνια και χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα του τριχικού θυλάκου. Το καταγενές στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της. Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από εκφύλιση ορισμένων τμημάτων του θυλάκου. Το τελογενές στάδιο διαρκεί 4-6 μήνες. Κατά το στάδιο αυτό η παλιά τρίχα παρακμάζει, ανεβαίνει μέσα στο θύλακο της απωθούμενη από την νεοσχηματιζόμενη τρίχα και τελικά πέφτει.

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 85% των τριχών βρίσκεται στο αναγενές στάδιο, 1% στο καταγενές και 12-14% στο τελογενές. Αυτός ο κυκλικός ρυθμός της τριχοφυΐας έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική πτώση 50-100 τριχών ημερησίως. Στην τριχόπτωση όμως ο κύκλος αυτός συντομεύει και οι τρίχες φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στο τελογενές στάδιο.

Ποίες είναι οι μορφές τριχόπτωσης;

Αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία που προσβάλλει επιλεκτικά το πρόσθιο μέρος της κεφαλής και την κορυφή. Επεκτείνεται συνήθως αργά μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Χαρακτηρίζεται από μια ποιοτική και ποσοτική αλλαγή της τριχοφυΐας.

 

Δηλαδή από αντικατάσταση των σκληρών χρωματισμένων τριχών από λεπτές άχρωμες χνοώδεις τρίχες. Ως συνέπεια οι πρώτες προοδευτικά να εξαφανίζονται. Κάθε νέα γενιά τριχών γίνεται ασθενέστερη και λεπτότερη και, τελικά, μετά από 10-20 χρόνια, οι φθίνουσες τρίχες εξαφανίζονται και το δέρμα μένει άτριχο και στιλπνό.

Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης. Εκδηλώνεται με διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των μαλλιών, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στην κορυφή του κεφαλιού σε σχέση με τα πλαϊνά ή το πίσω μέρος. Συνήθως δεν υπάρχει υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής και ποτέ δεν οδηγεί σε απώλεια όλων των μαλλιών.
Συχνά ευθύνεται κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας που προκαλεί αιφνίδια πτώση στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, μπαίνουν πρόωρα σε φάση ανάπαυλας και να ακολουθεί έντονη τριχόπτωση. Μεσολαβούν 2-3 μήνες από τη στιγμή του «σοκ» μέχρι να εκδηλωθεί το φαινόμενο.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης, η οποία εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες στρογγυλές ή ωοειδείς, αποψιλωμένες (χωρίς τρίχες) πλάκες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο ή σπανιότερα στο σώμα, στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα. Δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν είναι μεταδοτική. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το έντονο άγχος, ο φόβος, η απώλεια αγαπημένου προσώπου μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας.

Πρόκειται για παροδική τριχόπτωση που παρατηρείται στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Αποτελεί μια μορφή διάχυτης τριχόπτωσης, κατά την οποία οι τρίχες μπαίνουν πρόωρα στην τελογενή φάση ανάπτυξης και επιταχύνεται ο ρυθμός πτώσης τους. Δεν προκαλεί μόνιμη ή καθολική απώλεια μαλλιών

Αποτελεί μια σπάνια μορφή αραίωσης και χαρακτηρίζεται από μόνιμη απώλεια των τριχών λόγω καταστροφής των τριχικών θυλάκων. Οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο θυλακικός λειχήνας, ο δερματικός λύκος , η θυλακίτιδα κ.α

– Που οφείλεται η διάχυτη τριχόπτωση;

Τα συχνότερα αίτια της διάχυτης τριχόπτωσης είναι :

 • το οξύ ή χρόνιο στρες
 • ο τοκετός
 • η εμμηνόπαυση
 • ο υποθυρεοειδισμός
 • η λήψη φαρμάκων όπως τα χημειοθεραπευτικά, τα αντιπηκτικά
 • οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α
 • οι εξαντλητικές δίαιτες
 • οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία
 • η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β6, Β12 και D
 • η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών
 • οι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υψηλός πυρετός, μια σοβαρή λοίμωξη, ένα πολύωρο χειρουργείο, ο τραυματισμός μετά από τροχαίο ατύχημα κ.α.

Συνήθως το αίτιο προηγείται 2-3 μήνες πριν την εκδήλωση της τριχόπτωσης.

– Πώς γίνεται η διάγνωση της τριχόπτωσης;

Αφού ληφθεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ακολουθεί η εξέταση του ψηφιακού τριχοριζογράμματος προκειμένου να διαπιστώθεί η μορφή της τριχόπτωσης. Ανάλογα τα αποτελέσματα ορίζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον κάθε ασθενή. Στο ψηφιακό τριχοριζόγραμμα δερματοσκοπούνται οι τρίχες και εν συνεχεία οι εικόνες αναλύονται αυτόματα μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος Τzoumaclinic-Fotofinder που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία των τριχοθυλακίων.

 

Η κατάστασή τους (αριθμός, ποιότητα, πάχος της τρίχας) καταγράφεται πλήρως κάθε 3 ή 6 μήνες. Το γεγονός αυτό μας βοηθάει να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της αγωγής που προτείνουμε. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα καταγραφής κάθε τετραγωνικού εκατοστού στην επιφάνεια του κεφαλιού, τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία.

Κάθε τριχοριζόγραμμα αποτελεί καταγραφή και μέτρηση των ακόλουθων στοιχείων:

 • Αριθμός των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν
 • Του αντίστοιχου αριθμού τριχών
 • Πάχος των τριχών
 • Αριθμός των μονών τριχοθυλακίων

Για την διάγνωση της ουλωτικής αλωπεκίας, εκτός από το τριχοριζόγραμμα συστήνεται η λήψη βιοψίας.

– Ποια είναι η θεραπεία της διάχυτης τριχόπτωσης;

Στην Τzouma Clinic ανάλογα με τα αποτελέσματα του ψηφιακού τριχοριζογράμματος διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

– Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
 • Φαρμακευτική αγωγή:

  Για την παύση της τριχόπτωσης και τη διέγερση της τριχοφυΐας. Μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή από το στόμα φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, αντιανδρογόνα, κ.α.

 • Συμπληρώματα ιχνοστοιχείων ή βιταμινών:

  Σε περιπτώσεις έλλειψης κάποιας βιταμίνης , θα σας συνταγογραφηθεί το κατάλληλο σκεύασμα.

 • Αυτόλογη Μεσοθεραπεία:

  Στη θεραπεία αυτή χορηγείται εμπλουτισμένο πλάσμα από τον ίδιο τον ασθενή με αυξητικούς παράγοντες.  Το εμπλουτισμένο πλάσμα έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων στο θύλακα της τρίχας. Ως αποτέλεσμα προκαλεί την έκφυση νέων τριχών και αναστέλλει την τριχόπτωση. Παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τρίχας. Στην αύξηση του πάχους της και στην αποκατάσταση της λάμψης της. Το αποτέλεσμα είναι πιο πυκνά, νεανικά, υγιή μαλλιά.

 • Φωτοθεραπεία Dermalux:

  Σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν ή δεν επιθυμούν καμία φαρμακευτική ή ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να εφαρμοσθεί ως μονοθεραπεία η φωτοθεραπεία Dermalux. Αποτελεί μια αποτελεσματική, ασφαλή και ανώδυνη θεραπεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διάχυτης τριχόπτωσης.

Στο πλαίσιο της πλήρους εξατομικευμένης αντιμετώπισης της τριχόπτωσης στη Tzouma Clinic σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης αλωπεκίας ή σε όσους έχουν δοκιμάσει διάφορες θεραπείες με μικρή ή καμία επιτυχία προτείνουμε την πραγματοποίηση γονιδιακού τεστ.

– Τι είναι το γονιδιακό τεστ;

Το TrichoTest™ είναι ένα γενετικό τεστ τελευταίας τεχνολογίας μικροσυστοιχιών DNA. Υπάρχουν περισσότερες από 50 δημοσιευμένες μελέτες να υποστηρίζουν την επιστημονική βάση του. Εξατομικεύει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αναλύοντας 48 γενετικές παραλλαγές στα 13 γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Πλεονεκτήματα του TrichoTest™:

 • Επιτρέπει την ακριβή επιλογή των αποτελεσματικότερων δραστικών ουσιών και στην κατάλληλη δοσολογία τους για τη θεραπεία της τριχόπτωσης για κάθε ασθενή εξατομικευμένα εξοικονομώντας χρόνο και κόστος από τις θεραπείες που μπορεί να μην τον βοηθήσουν
 • Είναι μη επεμβατική, αξιόπιστη εξέταση που γίνεται εφάπαξ
 • Χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα της τάξεως του 99,9% κατά τον γενετικό – προσδιορισμό
 • Χάρη σε ένα δοκιμασμένο αλγόριθμο, για τον οποίο εκκρεμεί ευρεσιτεχνία, επιτυγχάνεται μια εξατομικευμένη θεραπεία μεταξύ ενός συνόλου >175 εκατομμυρίων εναλλακτικών θεραπευτικών αγωγών.

Διαδικασία: Η ιατρός με ειδικό στειλεό λαμβάνει σίελο από τον βλεννογόνο του στόματος. Το υλικό τοποθετείται σε ειδικό υπόστρωμα που περιέχετε στο trichotest kit και αποστέλλεται την επόμενη μέρα στο ερευνητικό κέντρο αλωπεκιών στη Βαρκελώνη για ανίχνευση των γονιδίων. Τα αποτελέσματα έρχονται σε 3 εβδομάδες και τότε η ιατρός συνταγογραφεί εξατομικευμένη αγωγή βασιζόμενη στα πορίσματα του τεστ.

You cannot copy content of this page