Παιδικό δέρμα

Το παιδικό δέρμα είναι εκπληκτικά ανθεκτικό από τη φύση του αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις για να παραμένει υγιές.

Το παιδικό δέρμα είναι εκπληκτικά ανθεκτικό σε διαφόρους ερεθιστικούς παράγοντες χάρη στην κερατίνη στιβάδα, που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του, στην οποία ενσωματώνονται λιπίδια σε ένα πλέγμα κερατίνης. Το στρώμα αυτό του παιδικού δέρματος αναπτύσσεται πλήρως στα αρτιγενή νεογνά, γι’αυτό πολλά παιδιά περνάνε την περίοδο με τις πάνες χωρίς ίχνος παρατρίμματος, παρά το γεγονός ότι το παιδικό δέρμα τους έχει υποστεί μαζικό ερεθισμό από τις διάφορες απεκκρίσεις.

 

Το φυσιολογικό δέρμα των παιδιών δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, χωρίς αυτό να ενισχύει τη λανθασμένη αντίληψη ότι το δέρμα θα σταματήσει να παράγει λιπίδια αν δέχεται συνεχώς κρέμες και λοσιόν. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν πολλή ώρα στη μπανιέρα, γιατί αυξάνεται η απώλεια των κερατινοκυττάρων και το παιδικό δέρμα γίνεται ξηρό. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, το παιδικό δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο. Αυτό εν μέρει, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει στο λεπτό παιδικό δέρμα του παιδιού και εν μέρει, επειδή το παιδί έχει λιγότερη χρωστική για την προστασία του δέρματος.

 

Ρούχα και ένα καπέλο αποτελούν την πιο αποτελεσματική προστασία του ήλιου, ενώ σε παιδιά άνω του έτους απαραίτητη είναι και η χρήση αντηλιακού σκευάσματος με φυσικά φίλτρα σε παχύ στρώμα.

– Παιδική ατοπική δερματίτιδα

– Παιδική μολυσματική τέρμινθος

– Σμηγματοροική δερματίτιδα

– Σπίλοι σε παιδιά

– Βρεφική ακμή