Skip to main content

Κλασική ακμή

Η ακμή, ή «κοινή ακμή» (acne vulgaris), είναι μια δερματική πάθηση που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και αποτελεί μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες.

Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Νεκρά κύτταρα και σμήγμα συσσωρεύονται προκαλώντας τον φραγμό των πόρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή σταματά εκεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ακμής: μαύρα και λευκά στίγματα. (Φαγεσωρική ακμή) Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως «μη φλεγμονώδης ακμή».

 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια που βρίσκονται στο παγιδευμένο σμήγμα πολλαπλασιάζονται προκαλώντας άσηπτη φλεγμονή στο δέρμα και σε συνδυασμό με την επίδραση των ορμονών σε άτομα με γενετικό υπόβαθρο οδηγεί στην εμφάνιση φλυκταινών (φλυκταινώδης ακμή) ή βαθύτερων και επώδυνων βλαβών, όπως κύστες και οζίδια (Οζιδιακή μυστική ακμή) .Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως «φλεγμονώδης ακμή».

– Είναι συχνή δερματοπάθεια η ακμή;

Το 90% του πληθυσμού θα παρουσιάσει σε κάποια στιγμή της ζωής του ατέλειες στο δέρμα που θα οφείλονται σε ακμή. Αποτελεί την 8η συχνότερη δερματική πάθηση παγκοσμίως. Ενώ αποτελεί το νούμερο 1 δερματολογικό θέμα που αντιμετωπίζουμε ως δερματολόγοι στα ιατρεία μας. Ο τρόπος ζωής , το στρες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά κ η διατροφή μας, έχουν συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών ακμής.

– Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ακμής;

Η ακμή μπορεί να συνδέεται με υποκείμενους γενετικούς παράγοντες αλλά μπορεί να σχετίζεται επίσης με

  • Ηλικία , φύλο, εθνικότητα (συχνότερη στην εφηβεία και βαρύτερη συνήθως στα αγόρια)
  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Διατροφή και στρες
  • Ρύπανση και κλίμα
  • Λάθος χρήση καλλυντικών προϊόντων
  • Φάρμακα πχ ορμονικά σκευάσματα , κορτιζόνη

Βασικός μηχανισμός παθογένειας είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος που οδηγεί σε απόφραξη των πόρων του δέρματος- μη φλεγμονώδη ακμή και σε συνδυασμό με την επίδραση των βακτηρίων του δέρματος και συγκεκριμένα του p.acnes οδηγεί σε δημιουργία φλεγμονής, φλεγμονώδης ακμή με κύστες και οζίδια. Δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, δεν είναι μεταδοτική, δεν προκαλείται από έλλειψη υγιεινής του δέρματος.

– Ποια είναι η κλινική εικόνα των εφήβων που εμφανίζουν ακμή;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία, σε συνδυασμό με την γενετική επιβάρυνση αλλά και την αυξημένη παραγωγή σμήγματος που φυσιολογικά συμβαίνει στις ηλικίες αυτές πυροδοτούν την εμφάνιση ακμής. Συχνότερα στο πρόσωπο με κλειστούς ή ανοιχτούς φαγέσωρες δηλαδή τα γνωστά λευκά ή μαύρα στίγματα. Όταν οι βλάβες της ακμής παρουσιάσουν φλεγμονή λόγω της επίδρασης των βακτηρίων του δέρματος τότε εμφανίζεται η βαρύτερη κλινική εικόνα της φλεγμονώδους ακμής με ερυθρές βλάβες αλλά και φλυκταινίδια , τα γνωστά σπυράκια με πύον , κύστες και επώδυνα οζίδια που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση διότι διαφορετικά θα δημιουργησούν ουλές στο δέρμα.

– Η ακμή στην εφηβεία έχει ιδιαίτερα συχνά σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην ζωή των εφήβων

Το πρόβλημα της ακμής και οι επιπτώσεις στην αισθητική του εφήβου μπορεί να του προκαλέσει ανασφάλεια. Να επηρεάσει την απόδοση και τη διάθεσή του και άλλα αρνητικά για την ψυχολογία του συναισθήματα. Γιαυτό χρειάζεται συστηματική δερματολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό Δερματολόγο. Να αξιολογηθούν όλοι οι παθογενετικοί και επιβαρυντικοί παράγοντες.

 

Στην Tzouma Clinic στόχος μας είναι η ολιστική προσέγγιση και ο συνυπολογισμός όλων των παραγόντων σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την ηλικία, την κλινική εικόνα αλλά και την προσωπικότητα ενός παιδιού. Μόνο έτσι έχουμε άριστα και σταθερά αποτελέσματα και δεν ταλαιπωρούμε την ψυχολογία ενός εφήβου.

– Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι έφηβοι προκειμένου να βοηθήσουν την ακμή τους παράλληλα πάντα με την θεραπεία τους;

Σε κάθε περίπτωση το παιδί θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό γιατρό. Αυτός είναι ο δερματολόγος, για να του δώσει οδηγίες και συμβουλές κατάλληλες για το δέρμα του. Να κάνει επίσης τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις όπως ορμονολογικό έλεγχο. Να λάβει και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει την ακμή του έγκαιρα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι έφηβοι για να βοηθήσουν στην μείωση των εξάρσεων, στην ταχύτερη δράση της θεραπείας καθώς και συντομότερο χρονικό διάστημα εώς την επίτευξη του στόχου.

Οι γενικοί κανόνες είναι οι ακόλουθοι
  • Ο /η έφηβος θα πρέπει να πλένει το πρόσωπό του/της νωρίς το πρωί, όταν ξυπνά. Αργά το βράδυ πριν τον ύπνο με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι κατάλληλο για το δέρμα του. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται το υπερβολικό σμήγμα καθώς και τα βακτήρια από το πρόσωπο του. Το συχνό πλύσιμο του δέρματος δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μαύρα στίγματα. Αυτά είναι σμήγμα εγκλωβισμένο μέσα στους σμηγματογόνους αδένες – πόρους. Το καθάρισμα του προσώπου με το κατάλληλο σαπούνι, έχει την ιδιότητα να αφαιρεί την επιφανειακή λιπαρότητα και έτσι να επιβραδύνει τη συσσώρευση σμήγματος. Αποτελεί πάντα συμαντικό βήμα παράλληλα με τη θεραπευτική αγωγή.
  • Να μην «πειράζει» τα σπυράκια. Αυτό προκαλεί ουλές καθώς και εξάπλωση βακτηρίων.
  • Να μην εγκαταλείπει κάποιος γρήγορα τη θεραπεία. Η ενήλικος ακμή είναι πολυπαραγοντική και ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί στο θεραπευτικό σχήμα.
  • Να μην χρησιμοποιούνται πολλά προϊόντα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το δέρμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα και να δείξει άμεσα τα αποτελέσματα της αγωγής. Αντίθετα, μπορεί να του προκληθεί ερεθισμός.
  • Σωματική άσκηση. Βοηθάει αποδεδειγμένα στην μείωση του στρες και στην μείωση των εξάρσεων. Το στρες ως βιολογική διεργασία χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος. Η λιπαρότητα με τη σειρά της φράζει τους πόρους κι έτσι εμφανίζεται ακμή.
  • Οι έφηβοι πρέπει να τρώνε υγιεινά και να πίνουν 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να έχουν καθαρό δέρμα. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες και κάνει το δέρμα φωτεινό και καθαρό.
– Είναι τόσο σημαντική η διατροφή ακόμη και στην ακμή; Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει ένας έφηβος για να βοηθήσει την ακμή του;

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την ακμή. Για αυτό τα παιδιά από νωρίς θα πρέπει να μάθουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όχι μόνο και την ακμή αλλά γενικότερα για την υγεία τους.

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι :

  • Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα δημητριακά, τα μακαρόνια και φυσικά τα γλυκά. Οι τροφές αυτές οδηγούν σε μετεγευματική αύξηση της ινσουλίνης και επιδείνωση της ακμής η οποία είναι από τη φύση της μια νόσος με υπερβολική ινσουλινοτρόπο δράση.
    Η σοκολάτα πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να επιδεινώνει την ακμή, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κλινικής και Αισθητικής Δερματολογίας. Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερη ζάχαρη και γάλα, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή αν προσπαθείτε να ελέγξετε την ακμή σας.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Έτσι συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση ακμής. Τα γαλακτοκομικά ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης και ανδρογόνων. Παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, όπως η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες. Έχουν επίσης εξωγενείς ορμόνες από τα ζώα στα οποία δίνονται για την παραγωγή γάλακτος.
  • Λιπαρά γεύματα και κυρίως junk food , trans λιπαρά αποτελούν τροφή για τα P.acnes, τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και επομένως επιδεινώνουν την ακμή και ειδικά όταν καταναλώνονται το βράδυ.
– Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μείωση των εξάρσεων της ακμής;

Αντίστοιχα υπάρχουν τροφές που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα της ακμής , παράλληλα πάντα με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

  • Ω3 λιπαρά οξέα

    Tα ω3 λιπαρά οξέα, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καλές πηγές: όλα τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί κ.α

  • Βιταμίνη Α

    Η βιτ. Α φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τα ιχθυέλαια κ.α

  • Βιταμίνη Ε και C

    Η βιτ. Ε και η βιτ. C φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους δράσης και λειτουργούν συνεργιστικά. Καλές πηγές: φρούτα, κυρίως τα επσεριδοειδή και λαχανικά για την βιτ. C και ξηροί καρποί και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για την βιτ. Ε κ.α. πχ σπανάκι.

  • Ψευδάργυρος (Zn)
    Ο ψευδάργυρος (Zn) που φαίνεται να αναστέλλει, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Καλές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά κ.α
  • Σελήνιο (Se)

    Το σελήνιο (Se), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές: τόνος, σολομός, αυγά, καστανό ρύζι κ.α.

  • Ενυδάτωση
    Η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξέλιξη της νόσου.
  • Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα

    Όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τοφού, κ.ά. Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, που μειώνουν και τις φλεγμονές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες (ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα), τα άπαχα κρεατικά, ιδιαίτερα το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

– Ποιες είναι οι θεραπείες της ακμής;

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία οι δερματολόγοι της tzoumaclinic λαμβάνουν ένα πλήρες ιστορικό. Όπου χρειάζεται συνατγογραφούν και μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων. Σε όλους τους σθενείς με ακμή γίνεται εξέταση και ανάλυση του δέρματος τους. Αυτό γίνεται με την ειδική συσκευή uv scan fotofinder.

 

Αυτή η συσκευή μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εκεί όπου δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Παράλληλα μας δίνει την δυνατότητα να συγκρίνουμε την επιδερμίδα σε κάθε επίσκεψη και να αξιολογούμε την πορεία της θεραπείας με ακρίβεια και αξιοπιστία.

Με βάση την κλινική εικόνα

  • Τοπική

    Που αποτελείται από διάφορα προϊόντα καλλυντικά ή φαρμακευτικά, καθαρισμού και περιποίησης ή για εντοπισμένη χρήση, με χαρακτηριστικές δράσεις όπως : κερατολυτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και σμηγματορυθμιστική.

  • Συστηματική (από του στόματος)

    Η συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση στοχεύει στην μείωση της παραγωγής σμήγματος κι επαγωγικά στον περιορισμό της δημιουργίας φαγεσόρων. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν αντιβιοτικά όπως η μινοκυκλίνη, οι τετρακυκλίνες, η δοξυκικλίνη κ.α.. Σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο, λόγω των ιδιαίτερα καλών θεραπυετικών της αποτελεσμάτων η ισοτρετινοΐνη, που αποτελεί υπερπαράγωγο της βιτ. Α.

Πολλές όμως είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, προβλέψιμες και μη, της αγωγής με ισοτρετινΪνη. Μεταξύ των οποίων είνα,ι η ξηρότητα του δέρματος, η χειλίτιδα, ξηροφθαλμία, ξηροστομία, αυξημένος κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) και σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), υπεροχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία και αύξηση των τρανσαμινασών (ηπατικών ενζύμων).

 

Γι’ αυτούς τους λόγους καθίσταται επιβεβλημένη η συστηματική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Επίσης συχνός εργαστηριακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Όσον αφορά δε στην περίπτωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης με ισοτρετινοΐνη, είναι περισσότερο από αναγκαία ή συμμόρφωση στη διατροφικές κατευθύνσεις που προαναφέρθηκαν, προκειμένου να προληφθούν ή να μετριαστούν οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αγωγή, οι σχετιζόμενες και με τη διατροφική συμπεριφορά.

– Υπάρχουν θεραπείες ακμής χωρίς φάρμακα;

Στην Tzouma Clinic υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα από τους δερματολόγους της κλινικής για την θεραπεία της ακμής χωρίς φάρμακα. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στην κλινική εικόνα και στην βαρύτητα της νόσου.

– Και στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν ουλές ακμής υπάρχει τρόπος να τις διορθώσουμε;

Το σημαντικό που πρέπει να ξέρουν όλοι οι έφηβοι που εμφανίζουν ακμή είναι ότι πρέπει να ακολουθούν την θεραπευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο δερματολόγος τους με συνέπεια και να προλάβουν την εμφάνιση των ουλών ακμής, και παραλληλα να ακολουθούν μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και διατροφής που θα τους βοηθήσει να φθάσουν νωρίτερα στον στόχο τους αλλά και να τον διατηρήσουν. Ωστόσο, αν δημιουργηθούν ουλές ακμής υπάρχουν πλέον σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση τους.

 

Το pico k to fraxel laser, είανι δύο επίσημα εγκεκριμένα από το fda laser για τον σκοπό αυτό. Η αποτελεσματοκότητα τους είναι καλύτερη όσο νωρίτερα εφαρμοστούν μετά την δημιουργία των ουλών. Στην Tzouma Clinic έχουμε δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο με συνδυασμό των κορυφαίων στον κόσμο τεχνολογιών, fraxel laser, pico laser, co2 laser, prp αλλά και micro needling προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ουλών ακμής με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Το πρωτόκολλο είναι εξατομικευμένο και δημιουργείται από τους ιατρούς της tzoumaclinic αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, προκειμένου να εστιάσουμε στο δικό του πρόβλημα με ακρίβεια.

Η ακμή έχει λύση!

You cannot copy content of this page