Skip to main content

Φωτοδυναμική Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των καρκινικών αλλοιώσεων, εκτός από το κακόηθες μελάνωμα, γίνεται με τη φωτοδυναμική θεραπεία, μία ιατρική εφαρμογή η οποία έχει εδώ και χρόνια την έγκριση του Αμερικάνικου FDA.

Η Tzouma Clinic εφαρμόζει με λαμπρά αποτελέσματα λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας των ασθενών, τη φωτοδυναμική θεραπεία. Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση βασίζεται στην αλληλεπίδραση φωτοευαίσθητοποιητικών παραγόντων που απλώνονται στην επιδερμίδα με τη φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται από το λέιζερ. Στόχος της είναι η θεραπεία κακοήθων και καλοηθών βλαβών του δέρματος.

– Πώς λειτουργεί;
Η φωτοδυναμική θεραπεία περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η φωτοευαισθητοποιητική ουσία χορηγείται στον ασθενή και προσλαμβάνεται από τα κύτταρα που νοσούν. Απλώνεται στο δέρμα, δρα επί 3 ώρες με περίδεση και κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στο φως. Καθώς η φωτοευαισθητοποιητική ουσία προσλαμβάνεται περισσότερο από τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχύτερα, δηλαδή τα κύτταρα που νοσούν, η εφαρμογή δεν επηρεάζει την υγιή ιστό. Στο δεύτερο στάδιο τοποθετείται φως συγκεκριμένου μήκους κύματος στη φωτοευαισθητοποιημένη περιοχή.

– Πόσες επαναλήψεις χρειάζεται;
Για την αγωγή ακτινικών υπερκερατώσεων οι φωτοδυναμικές θεραπείες γίνονται μία φορά ανά 3 μήνες ή ανά εβδομάδα ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο.

– Πώς θα είναι το αποτέλεσμα;
Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει επίσημη ένδειξη για χρήση σε βασικοκυτταρικά καρκινώματα και σε επιφανειακό ή οζώδες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην κεφαλή ή το τριχωτό. Οι υποτροπές και η αποτελεσματικότητά της είναι παρόμοιες με την χειρουργική αφαίρεση, την κρυοθεραπεία και άλλες τεχνικές όμως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο καθώς δεν αφήνει ουλές ή σημάδια.

– Πού αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Αν και δεν έχει επίσημη ένδειξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της φωτογήρανσης. Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται ο χρόνος εφαρμογής του φωτοευαισθητοποιητικού παράγοντα, η ένταση του φωτός και ο αριθμός των επαναλήψεων.
Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει βρει εφαρμογή και σε άλλες δερματολογικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ακτινική χειλίτιδα, οι μυρμηγκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα.

– Πότε αντενδείκνυται;
Η φωτοφυναμική θεραπεία δεν εφαρμόζεται σε ασθενείς με πορφυρία, δερματική υπερευαισθησία, αλλεργία σε πορφυρίνες. Απαγορεύεται σε εγκύους και παιδιά.

– Τι πρέπει να προσέχουμε μετά;
Μετά τη θεραπεία οι ασθενείς δεν πρέπει να εκτίθενται σε ηλιακό φως ή άλλο τεχνητό έντονο φωτισμό για τουλάχιστον 48 ώρες.

Για 48 ώρες μετά την εφαρμογή ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει κάθε πηγή έντονου φωτός

You cannot copy content of this page