Skip to main content

Ατοπική Δερματίτιδα / Έκζεμα

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα.

Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα,επιπεφυκίτιδα, κνίδωση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται στην βρεφική και παιδική.

– Κλινική εικόνα Ατοπικής Δερματίτιδας

Στα βρέφη η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται από το δεύτερο μήνα έως και το πρώτο έτος της ζωής τους. Εντοπίζεται αρχικά στο πρόσωπο, στη συνέχεια στα άκρα, στον κορμό και στην εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων. Οι αλλοιώσεις του δέρματος είναι συμμετρικές. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, στην εσωτερική πλέυρα των αγκώνων αλλά και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών και των χεριών.

 

Το συχνότερο εύρημα είναι η ξηρότητα η οποία μπορεί να συνοδεύεται με ερυθρότητα, διήθηση του δέρματος που συχνά λόγω του έντονου κνησμού οδηγεί τους ασθενείς σε σοβαρές διαβρώσεις.

– Ποια είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα στην ατοπία;

Υπάρχουν εισπνεόμενα αλλεργιογόνα πχ. σκόνη και τρίχωμα ζώων, τροφικά αλλεργιογόνα πχ. πορτοκάλι, σιτάρι, βρώμη, γαρίδες, τυρί, αυγό και σοκολάτα,φυτικά αλλεργιογόνα πχ. πλατάνι και τσουκνίδα, συνθετικά αλλεργιογόνα πχ. μαλλί καθώς και διάφορα είδη μυκήτων.

– Υπάρχουν χαρακτηριστικά κλινικά σημεία των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν χαρακτηριστικά κλινικά σημεία στους ασθενείς με ατοπία. Κάποια από αυτά είναι η ξηροδερμία, η θυλακική υπερκεράτωση, η διπλή πτυχή κάτω από τα βλέφαρα, η αραίωση των τριχών στην άκρη των φρυδιών κτλ. Ο δερματολόγος σας θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα. Στη συνέχεια θα λάβει υπόψιν του συγκεκριμένα κριτήρια, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα προτού θέσει τη διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας.

– Ποια είναι η θεραπεία της Ατοπικής Δερματίτιδας;

Απαραίτητη προυπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η αποφυγή των εκλυτικών αλλεργιογόνων. Η σχολαστική ενυδάτωση του δέρματος με ειδικά προϊόντα που θα σας συνταγογραφήσει ο δερματολόγος σας. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή και τακρόλιμους. Σε σοβαρές καταστάσεις χορηγούνται συστηματικά αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή.

 

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται στενά η πορεία της υγείας του παιδιού και οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες του δερματολόγου. Αυτό γιατί οι βλάβες μπορεί να πάρουν γρήγορα τεράστιες διαστάσεις. Επίσης η στενή παρακολούθηση του παιδιού από έναν έμπειρο δερματολόγο θα μειώσει τις υποτροπές και θα προλάβει όλες τις συνέπειες.

You cannot copy content of this page