Skip to main content

Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία

Τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα βασιζόμενα στο ψηφιακό τριχοριζόγραμμα αλλά και στην ανίχνευση γονιδίων σε συνδυασμό με την ολιστική προσέγγιση μας, κατατάσσουν την tzoumaclinic σε μία από τις κορυφαίες hair expert clinics.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αλωπεκίας και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Είναι μια μορφή αλωπεκίας που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια τριχών και έχει συνήθως γενετικό υπόβαθρο και σταδιακή εξέλιξη.

– Πώς εμφανίζεται στους άνδρες;

Υπολογίζεται πως περίπου 40% των ανδρών θα εκδηλώσει ανδρογενετική αλωπεκία πριν την ηλικία των 40 ετών. Στους άνδρες παρατηρείται μείωση των τριχών στους κροτάφους, στη γραμμή των μαλλιών και στη κορυφή του τριχωτού. Σταδιακά οι τρίχες αντικαθίστανται από λεπτές χνοώδεις άχρωμες τρίχες. Τελικά οι τρίχες εξαφανίζονται και το δέρμα μένει άτριχο και στιλπνό. Η πυκνότητα των μαλλιών παραμένει φυσιολογική στις πλάγιες κροταφικές χώρες και το οπίσθιο τμήμα του τριχωτού.

– Πώς εμφανίζεται στις γυναίκες;

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες έχει τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία παρουσιάζουν σταδιακή διάχυτη λέπτυνση των τριχών και αραίωση της κορυφής , χωρίς να επηρεάζεται η γραμμή των μαλλιών. Σε αντίθεση με τους άνδρες , η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες είναι συχνότερη μετά την ηλικία των 50 ετών. Υπολογίζεται πως περίπου το 75% των γυναικών άνω των 65 ετών θα εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία.

– Πού οφείλεται η ανδρογενετική αλωπεκία;

Στους άνδρες η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στους τριχικούς θυλάκους. Έχει γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα. Τα γονίδια που ευθύνονται για την ανδρογενετική αλωπεκία εντοπίζονται στο χρωμόσωμα Χ .
Στις γυναίκες εκτός από το γενετικό υπόβαθρο και την κληρονομικότητα, υπάρχουν ορμονικές διαταραχές που προκαλούν αύξηση των ανδρογόνων. Διαταραχές όπως η μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων ευθύνονται για την εκδήλωση ανδρογενετικής αλωπεκίας.

– Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αφού ληφθεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, στην tzoumaclinic ακολουθεί πάντα η εξέταση του ψηφιακού τριχοριζογράμματος fotofinder, με ειδικό λογισμικό tzoumaclinic fotofinder, προκειμένου να διαπιστωθεί η μορφή της τριχόπτωσης.
Κάθε τριχοριζόγραμμα αποτελεί καταγραφή και μέτρηση των ακόλουθων στοιχείων:

  • Αριθμού των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν
  • Του αντίστοιχου αριθμού τριχών
  • Πάχους των τριχών
  • Αριθμού των μονών τριχοθυλακίων

Μ’αυτό τον τρόπο θα ορισθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον κάθε ασθενή. Στην Tzouma Clinic χρησιμοποιούμε σε όλους τους ασθενείς μας το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα fotofinder. Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσμα και την πορεία της θεραπείας με ακρίβεια και να τροποποιούμε όπου χρειάζεται την αγωγή.
Σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας ή σε όσους έχουν δοκιμάσει διάφορες θεραπείες με μικρή ή καμία αποτελεσματικότητα συστήνεται να γίνει γονιδιακό τεστ.

– Τι είναι το γονιδιακό τεστ;

Το TrichoTest™ είναι ένα γενετικό τεστ τελευταίας τεχνολογίας μικροσυστοιχιών DNA. Υπάρχουν περισσότερες από 50 δημοσιευμένες μελέτες να υποστηρίζουν την επιστημονική βάση του. Εξατομικεύει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αναλύει 48 γενετικές παραλλαγές στα 13 γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Πλεονεκτήματα του TrichoTest™:
  • Επιτρέπει την ακριβή επιλογή των αποτελεσματικότερων δραστικών ουσιών. Την κατάλληλη δοσολογία τους για τη θεραπεία της τριχόπτωσης για κάθε ασθενή εξατομικευμένα. Έτσι εξοικονομεί χρόνο και κόστος από τις θεραπείες που μπορεί να μην τον βοηθήσουν.
  • Είναι μη επεμβατική, αξιόπιστη εξέταση που γίνεται εφάπαξ.
  • Χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα της τάξεως του 99,9% κατά τον γενετικό – προσδιορισμό.
  • Χάρη σε ένα δοκιμασμένο αλγόριθμο, για τον οποίο εκκρεμεί ευρεσιτεχνία, επιτυγχάνεται μια εξατομικευμένη θεραπεία μεταξύ ενός συνόλου >175 εκατομμυρίων εναλλακτικών θεραπευτικών αγωγών.
Διαδικασία:

Η ιατρός με ειδικό στειλεό λαμβάνει σίελο από τον βλεννογόνο του στόματος. Το υλικό τοποθετείται σε ειδικό υπόστρωμα που περιέχεται στο trichotest kit και αποστέλλεται την επόμενη μέρα στο ερευνητικό κέντρο αλωπεκιών στη Βαρκελώνη για ανίχνευση των γονιδίων. Τα αποτελέσματα έρχονται σε 3 εβδομάδες και τότε η ιατρός συνταγογραφεί εξατομικευμένη αγωγή βασιζόμενη στα πορίσματα του τεστ.

 

Με βάση το γονιδιακό τεστ επιλέγονται οι αποτελεσματικότερες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία της τριχόπτωσης για κάθε ασθενή εξατομικευμένα. Η εξατομίκευση των θεραπειών είναι η βασική φιλοσοφία της ιατρού DR. Αναστασίας Τζούμα και αυτή την φιλοσοφία ακολουθούν όλοι οι δερματολόγοι της κλινικής υπό την επίβλεψη της.

– Πώς αντιμετωπίζεται η ανδρογενετική αλωπεκία;

Ανάλογα με το στάδιο και την έκταση της αραίωσης , προτείνεται συνδυασμός θεραπειών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Για την παύση της τριχόπτωσης και τη διέγερση της τριχοφυΐας, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή από το στόμα φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, αντιανδρογόνα, κ.α. Οι ουσίες επιλέγονται με βάση τις μετρήσεις που μας δίνει κάθε φορά το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα του ασθενή ή ακόμη καλύτερα από τα αποτελέσματα του γονιδιακούς τεστ.

Παράλληλα σε κάθε ασθενή δίνεται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος κ με βάση τα αποτελέσματα προτείνεται η κατάλληλη γιαυτόν συμπληρωματική αγωγή όπου χρειάζεται.

Στη θεραπεία αυτή χορηγείται τοπικά με την τεχνική της μεσοθεραπείας ή του microneedling , εμπλουτισμένο πλάσμα, που έχουμε λάβει από το άιμα του ίδιου τον ασθενή, με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων στο θύλακα της τρίχας και προκαλεί την έκφυση νέων τριχών. Αναστέλλει την τριχόπτωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τρίχας. Στην αύξηση του πάχους της και στην αποκατάσταση της λάμψης της. Το αποτέλεσμα είναι πιο πυκνά, νεανικά, υγιή μαλλιά.

 

Το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή καθορίζεται από τους δερματολόγους της tzoumaclinic και συχνά συνδυάζεται με ετερόλογη μεσοθεραπεία τοπικά, η οποία περιέχει τις αντίστοιχες ουσίες που θα καθορίσουν οι ιατροί με βάση την κλινική εικόνα πχ μινοξιδίλη, βιταμίνες. Η μεσοθεραπεία ολοκληρώνεται με φωτοθεραπεία Dermalux ή Carboxytherapy.Η φωτοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι τα κύτταρα μας απορροφούν το φως και το χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» αναζωογόνησης και επισκευής.Τα κύτταρα του δέρματος που ενεργοποιούνται από το φως λειτουργούν καλύτερα και μπορούν να αναγεννηθούν έως και 200% ταχύτερα, γεγονός που με τη σειρά τους οδηγεί σε καλύτερο και πιο λειτουργικό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Σε συνδυασμό με τις ουσίες που θα χρησιμοποιηθούν στην μεσοθεραπέια ή στο microneedling , η φωτοθεραπεία με dermal αλλά και το carboxytherapy έχουν εξαιρετικά και ταχύτατα αποτελέσματα στην τριχόπτωση και στην δημιουργία νέων τριχών γιατί βοηθούν παράλληλα στην καλύτερη και βαθύτερη διείσδυση των ουσιών.

Στην μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUE λαμβάνονται υγιή τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος της κεφαλής και μεταφέρονται ένα-ένα στις αραιωμένες περιοχές για να αποκαταστήσουν τη χαμένη πυκνότητα. Με μικροσκοπικά εργαλεία που δεν αφήνουν ουλές ή σημάδια, τα τριχοθυλάκια επιλέγονται και λαμβάνονται προσεχτικά. Δατηρούνται μέσα σε διάλυμα εμπλουτισμένου πλάσματος για να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους και εν συνεχεία εμφυτεύονται στο κατάλληλο βάθος και με την κατάλληλη κατεύθυνση στις περιοχές της αραίωσης βάσει λεπτομερούς σχεδιασμού που έχει προηγηθεί με τη μέθοδο του ψηφιακού τριχοριζογράμματος.

 

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι απολύτως φυσικό και πάνω από όλα μόνιμο. Τα νέα μαλλιά δεν διαφέρουν σε χρώμα, πάχος ή υφή από τα κανονικά μαλλιά. Η επανέκφυση όλων των τριχοθυλακίων καταγράφεται με τη μέθοδο του τριχοριζογράμματος. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE-Tzoumaclinic εφαρμόζεται στον ειδικά εξοπλισμένο χώρο της κλινικής με την βοήθεια τοπικής μόνο αναισθησίας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και επιβεβαιωμένες επιτυχίες.

You cannot copy content of this page