Skip to main content

Ακτινική Υπερκεράτωση

Είναι συνηθισμένη βλάβη από τον ήλιο, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε καρκίνωμα.

Η Ακτινική Υπερκεράτωση, γνωστή και ως ηλιακή υπερκεράτωση, είναι μια λεπιδώδης ή καλυπτόμενη με κρούστες βλάβη. Συνηθέστερα εμφανίζεται στο φαλακρό της κεφαλής, στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, στους ώμους, στο λαιμό και σε όποιες άλλες περιοχές του σώματος εκτίθενται στον ήλιο. Πολύ συχνά λέμε «υπερκερατώσεις» διότι σπάνια υπάρχει μόνο μία.

– Πώς εμφανίζονται;
Στην αρχή, οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι τόσο μικρές που αναγνωρίζονται με την αφή και όχι με την όραση. Αρκετά νωρίς, μπορούν να εξαφανιστούν για να εμφανιστούν πάλι αργότερα. Οι περισσότερες γίνονται κόκκινες, αλλά μερικές έχουν χρώμα ανοιχτού ή σκούρου μαυρίσματος. Ενίοτε, προκαλούν κνησμό ή έχουν μια αίσθηση τσιμπήματος ή τραβήγματος. Μπορούν ακόμα να φλεγμαίνουν και γύρω να περιβάλλονται από ερυθρότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί ακόμη και να αιμορραγήσουν.

– Ποια είναι η αιτία;
Η χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι η αιτία για όλες σχεδόν τις ακτινικές υπερκερατώσεις. Η βλάβη από ηλιακή ακτινοβολία είναι συσωρευτική, έτσι, ακόμα και ένα μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο προστίθεται αθροιστικά. Η υπεριώδης ακτινοβολία που παράγεται από λάμπες στα κέντρα μαυρίσματος μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από τον ήλιο.

– Γιατί πρέπει να θεραπεύεται;
Ενώ η ακτινική υπερκεράτωση αποτελεί την πιο κοινή προκαρκινική μορφή, δεν καταλήγουν όλες οι υπερκερατώσεις σε καρκίνο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε από πριν ποια είδη υπερκερατώσεων είναι πρόδρομοι των ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων. Για τη σωστή διάγνωση ο δερματολόγος θα κάνει βιοψία με το ξύρισμα στην κορυφή της βλάβης με ένα χειρουργικό νυστέρι ή ξύσιμο με ένα ξέστρο. Απαιτείται τοπική αναισθησία.

– Πώς γίνεται η θεραπεία;
Οι φαρμακευτικές κρέμες και τα διαλύματα είναι πολύ αποτελεσματικά από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας, αν ο ασθενής εμφανίζει πολλές ακτινικές υπερκερατώσεις. Στην Tzouma Clinic μπορεί να αφαιρεθούν με κρυοχειρουργική ή λέιζερ. Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστούν με φωτοδυναμική θεραπεία ή χημικό πίλινγκ.

To 10% των μη θεραπευμένων ακτινικών υπερκερατώσεων εξελίσσονται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνο.

You cannot copy content of this page