Skip to main content

Αφαίρεση σπίλων

H χειρουργική αφαίρεση των υπόπτων για κακοήθεια σπίλων, είναι ο μόνος τρόπος που μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος. Είναι όμως αναγκαία και η δερματοσκόπηση για όλους τους ασθενείς και κυρίως για άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων (50-100), ανοιχτό φωτότυπο, καθώς και με ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια.

Για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των σπίλων και να εκτιμούμε την νοσηρότητά τους, στην Tzouma Clinic διαθέτουμε πέρα από πεπειραμένους δερματολόγους και δύο ασυναγώνιστες τεχνολογίες. Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων και το Fotofinder μας δίνουν ασφαλείς, έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες για την πορεία αυτών των δερματικών σχηματισμών. Αν κριθεί απαραίτητη η αφαίρεσή τους, επιλέγουμε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια την κατάλληλη μέθοδο.

– Αφαίρεση με χειρουργική μέθοδο

Η πλειοψηφία των σπίλων πρέπει να αφαιρείται με χειρουργική μέθοδο γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πλήρης εκτομή και μπορεί να διενεργηθεί ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέγεται βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, η τοποθεσία του σπίλου, η ταξινόμηση του (συγγενής ή επίκτητος), το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή.

– Ποια είναι η διαδικασία

Στην Tzouma Clinic η αφαίρεση γίνεται σε χειρουργείο μικροεπεμβάσεων με τοπική αναισθησία και λίγες ώρες παραμονής στην κλινική. Ο σπίλος αφαιρείται ολοκληρωτικά και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, ώστε να υπάρξει επακριβής ιστολογική διάγνωση, αλλά και για να αποκλειστεί η επανεμφάνιση της βλάβης σε υγιείς ιστούς στο μέλλον. Τυχόν πόνος μετά την επέμβαση αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα και είναι ήπιος. Το οίδημα υποχωρεί το πολύ σε 2 μέρες και δεν υπάρχει καμία μετεγχειρητική επιπλοκή. Ο ασθενής επιστρέφει μετά από μία εβδομάδα για να αφαιρέσει τα ράμματα.

– Αφαίρεση με λέιζερ

Η αφαίρεση σπίλων με λέιζερ συνίσταται για καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακούς σπίλους. Οι κυριότεροι λόγοι είναι αισθητικοί ή και λειτουργικοί, όπως η αποφυγή ερεθισμού από ρούχα ή κινήσεις, όπως στις μασχάλες όπου τραυματίζονται από το σουτιέν. Η αφαίρεση με λέιζερ διενεργείται μόνο αν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ως προς την καλοήθη φύση του σπίλου. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός με τη μέθοδο αφαίρεσης με λέιζερ δεν είναι δυνατή η προσέγγιση βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος και αφετέρου είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση γιατί ο σπίλος καταστρέφεται. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της μεθόδου Shave Biopsy κατά την οποία αφαιρείται επιφανειακά ο σπίλος, διενεργείται βιοψία και στη συνέχεια επιλέγεται μία από τις δύο τεχνικές: με χειρουργική εκτομή ή λέιζερ.

– Ποια είναι η διαδικασία

Η αφαίρεση με λέιζερ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, τόσο στο σώμα όσο και το πρόσωπο. Εφόσον έχει προηγηθεί κλινική εξέταση, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Με αυτή την τεχνική δεν γίνεται χρήση ραμμάτων ενώ το σημάδι από την επέμβαση εξαφανίζεται μετά από λίγους μήνες. Με το λέιζερ προκαλούμε μια επιφανειακή πληγή στο δέρμα. Σε 2-3 ημέρες δημιουργείται μια κρούστα που καλύπτει το σημείο και η οποία αποπίπτει σε 7-10 ημέρες. Στη θέση της μένει συνήθως ένα σημάδι που ξαναπαίρνει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος σε μερικές εβδομάδες. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας.

– Ποιες «ελιές» χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή
  • Νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι
  • Μεταβολή χρώματος
  • Αύξηση ή μείωση στο μέγεθος ενός σπίλου
  • Αλλαγές στο δέρμα περιμετρικά του σπίλου
  • Ασυνήθιστη αίσθηση (πχ κνησμός, αίσθημα καύσου)
  • Σπίλοι που αιμορραγούν

Αν κριθεί απαραίτητη η αφαίρεση σπίλων, επιλέγουμε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια την κατάλληλη μέθοδο

2

ημέρες το πολύ κρατάει το οίδημα μετά από αφαίρεση σπίλων με χειρουργική μέθοδο

You cannot copy content of this page